lördag 10 januari 2009

Skön träning o kommande fest

Ännu ett par bra dagar. Igår fortsatte de teoretiska studierna i anatomi och senare på eftermiddagen en lång och skön löprunda.
Jag har lyckats hålla mig från godsaker hittills, men igår unnade jag mig en öl och en liten näve chips. Det blir nog värre ikväll eftersom jag ska på fest och då vill jag inte vara nykter så det kommer väl slinka ned några öl. För att kompensera det kommande energiintaget så har jag först tränat ett kort och intensivt underkroppspass och därefter gått en timmes promenad med hustrun. Så nu är jag rätt trött i benen!
:)

Högen med litteratur får vänta tills imorgon...

Ha' en bra lörda'kväll!

En go' festalåt från förra året. Timbaland: The way i are.

torsdag 8 januari 2009

Tillfredsställelse och glädje

Jag är glad idag. Livet fylldes av mening och engagemang igen. :)
Anatomiföreläsning på förmiddagen och därefter gruppundervisning på eftermiddagen. Det är lustigt vilken tillfredsställelse jag får i att lära mig om kroppen. Som extra bonus så får jag umgås med trevliga klasskamrater.

Efter skolan lyckades jag komma iväg och träna med Herr E som söker in till polisen nu. Jag var verkligen laddad idag och det blev ett ganska tungt pass som känns rejält i kroppen nu. O de e riktigt gött!!
Nu är jag på g. Har satt upp ett ganska högt mål med min viktnedgång. Fullt så överviktig är jag inte som Christopher var här bredvid, men det är väl inte allt för långt ifrån. Det finns ett träningsprogram som har nästan sektliknande upplägg, men som funkar jäkligt bra. Jag har kört det förut och det kallas för Body For Life (BFL). Jag vill vara atletisk och vältränad, så jag hoppas på att se ut som Christopher på den högra bilden inom tre månader..

Någon som känner för och hänga på?
;)

onsdag 7 januari 2009

En bra dag

Hade en skön dag idag. Först ett par timmar på vårdcentralen där jag träffade två patienter. En som kom för att han hade hjärtklappning. Han var född -29 och förvånansvärt pigg. Bedömdes inte vara förmaksflimmer eller liknande utan att han bara hade korta episoder av takykardi. Nästa patient hade problem med allergier, KOL och eksem med svår klåda. Hon hade så svårt med klådan, att hon hade svårt att sitta still. Stackarn.

Eftermiddagen fylldes av studier av kroppens anatomiska uppbyggnad. Dagens föreläsning handlade om ryggraden.

Hörde på nyheterna på tv4 att det skulle vara skadande för samhället att poliser som borde dömas för brott inte blir det. Det som komplicerar det hela är att i stort sett det enda som poliser har som disciplinärt åtgärdssystem är domstolen. Det skulle underlätta (tror jag) om polisen skulle kunna ha ett internt system som syftade till att förbättra verksamheten och se till att poliser sköter sig på det sätt som samhället ställer som krav. Det finns ett antal poliser som beter sig olämpligt även om de inte begår brott. Även de skulle behöva bra anvisningar för att bättra sig. Egentligen finns tyvärr inte något system alls för återkoppling (förutom kollegors ris eller ros).
Annars tycker jag inte att inslaget var särskilt objektivt. Retoriken var alltför tydlig om att poliser slipper straff, särskilt genom att visa anmälnings och lagföringsstatistiken utan säga något mer om det. Typ... drygt 5000 anmäls och bara 92 döms för brott = poliser blir inte dömda. Så enkelt är det inte.
De flesta anmälningar kommer från människor som känner sig förorättade, vilket inte i sig behöver betyda att ett brott är begånget. De anmälningarna läggs ned direkt. Därefter kommer de fall som är tveksamma. Det är där fel är begånget, men inte såpass allvarligt att det skulle leda till åtal. De läggs ned efter en kortare utredning av åklagaren. Kvar blir de fall som faktiskt är brott. Jag har svårt och skatta hur många det skulle kunna vara som begått brott och det är ju fler än vad som blir dömda, men det är ju inte ens i närheten av vad den presenterade statistiken insinuerar. Det är viktigt att poliser som begår brott blir dömda, men jag tycker att det är ännu viktigare att polisen får en lärande organisation. Nu finns ytterst få möjligheter att följa upp ärendens olika hantering och utvärdering av resultat. Det är en stor utmaning att försöka införa ett "lärande system" av den typen som finns inom sjukvården.

tisdag 6 januari 2009

Påläst?

Det är inte bra o lägga saker på hög. Nu har jag samlat på mig för mycket material att läsa igenom...

Smakprov på dagens läsning:

Anatomi:
"...Surface anatomy of the vertebral column. When posterior surface of the trunk is observed, especially in a lateral view, the normal curvatures of the vertebral volumn are especially apparent. Several of the spinous processes can..."

Utvecklingsbiologi:
The gentics of axis specification in Drosophila. "...High levels of Hunchback also prevent the transcription of the posterior gap genes (such as knirps) in the posterior part of the embryo. It is thought that a gradient of the Caudal protein, highest in the posterior pole, is responsible for activating the abdominal gap genes knirps and..."

BF:
Postmenopausal osteoporosis management. "... Dramatik changes in bone architecture accompany this loss in BMD greatly increasing teh risk of fracture. Every standrard deviation of reduction in bone mass results..."

Forensisk psyk:
ref litt: Testosterone and human aggression: an evaluation of the challenge hypothesis. "...Sexual arousal and challenges involving young males would raise testosterone levels further. In turn, this would facilitate direct competitive behavior, including aggression. When males are required to care for offspring, testosterone levels will decrease. Testosterone levels will also be associated with different behavioral profiles..."
ref litt: Drugs of abuse and the elicitation of human aggressive behavior.
O.s.v.

Det är inte en chans att jag hinner allt idag, så det blir till o fortsätta bygga på högen. :)

Idag ska granen kastas ut (hälften av barren ligger på golvet) och så ska jag hinna med en löprunda.

måndag 5 januari 2009

Läsårets första dag

Har hittills klarat mig magsjukan och hoppas att jag gör det fortsättningsvis också. Det var otroligt lugnt på jobbet i helgen.

Skola
Idag tog jag igen en dag på vårdcentralen som jag skulle gjort innan jul. Jag gick ensam med min handledare under förmiddagen. En mycket trevlig äldre kvinna. Mycket med erfarenhet och klokhet i den kvinnan.

Fick träffat och undersökt några stycken intressanta patientfall. Först en äldre man som tidigare varit helt frisk, som igår på morgonen upptäckt en liten blödning i sitt vänstra öga. Idag när han kom var hela vitan täckt av blod så det såg ut som som från en av de infekterade i filmen "28 dagar". Eftersom han hade smärta lateralt också, så fick han akutremiss till ögon.

Därefter kom en kvinna född -52, som plötsligt efter en semesterresa fick problem med ena örat. Det smärtade kraftigt i samband med flygningen och det var lite blod på kudden då hon vaknade på morgonen. Endast en liten ömhet kvarstod i örat och att hon hörde ljud lite "burkigare" på det örat. Då öronen undersöktes fann vi små cystor som fyllde yttre hörselgången på bägge sidor, men mest i det skadade örat. Cystorna syntes som små "kulor" längs med hörselgången. Efter test med stämgaffel konstaterades att hörselnerven inte var påverkad. Sannolikt öroninflammation som gett brusten trumhinna och godartade cystor i hörselgången. Resulterade i recept på örondroppar och en remiss för att få cystorna borttagna.

Hälsa och träning
Det är sjukt hur mycket kroppen protesterar när man minskar energiintaget. Jag har gått från ett extremt högt energiintag till ett (för mig) väldigt litet (tror att det kan vara reducerat till en fjärde del mot tidigare). Det är inte så att jag inte äter något, för det gör jag, men jag har inte vispgrädde i såserna som tidigare och ingen stor chokladkaka till mellanmål heller.
Jag gjorde en jättegod fisksoppa igår. Soppa är ju vanligtvis inte särskilt mättande, men den här var fyllig så den borde mättat mer än vad den gjorde. Jag vaknade inatt med knorrande mage och på gränsen till migrän.
Det har i alla fall gett resultat. Jag har gått ned 2 kg sedan annandag jul. De första kilona är ju alltid lättast och går hyfsat fort, men jag hoppas bara att kroppen snart fattar att den inte kommer få mer energi än vad den får nu och att jag slutar må dåligt.