lördag 8 november 2008

Skön myskväll och jobbigt dagspass.

Det var en härlig kväll igår med familjen. Först lite städning av hemmet och därefter en mumsig Tacogratäng. Gick i säng tidigt efter att ha kollat på Hancock med barnen.

Det var riktigt tungt och gå upp kl. 06.10 idag även fast jag gick o la mig tidigt. Efter det har jag varit trött i stort sett hela dan. Tyvärr fick det lite efterverkningar på min service. Det ringer människor ibland som har väldigt enkla och lågprioriterade ärenden som ställer höga krav på att polisen ska agera. Idag hade jag 3 sådana samtal som irriterade mig mer än vanligt (kanske för att jag var trött och att jag förväntade mig mer av de som ringde).
1 (tidigt på morgonen): En man som presenterade sig och sa att han ringt kvällen innan om en felparkerad bil som stod till hinders vid en brandgata på hans gård. Han undrade varför polisen inte kommit och åtgärdat problemet? Jag förklarade så gott jag kunde att vi (polisen) inte ansvarar för parkeringsärenden annat än om bilen står uppenbart trafikfarligt eller till hinders för trafikflödet (vilket var bedömningen att inte denna bilen gjorde). Jag försökte också hänvisa honom till bostadsrättsföreningen. Men det sa han att han redan gjort och att de inte hade någon service från något väktarbolag och sa att det var polisens jobb och lösa detta. Då sa jag att jag inte tänkte skicka någon polisbil på det här ("skitärendet", men det sa jag inte förstås...). Då kom en oväntad fråga. "Varför är det inte någon som ringt mig då och berättat att ni inte skulle göra något". ??? Öhh, ja det kan väl bero på att det är ganska mycket och göra på helgnätter, sa jag. Då sa han ännu mer till min förvåning att "det hade ni inte alls det, för jag jobbar på XXX och hörde på radion att ni bara hade två jobb inatt" och sen la han på.
OK! Jag borde ju ha förståelse för att han inte kan veta att det är stor skillnad mellan att sitta i en polisbil och att sitta på ledningscentralen. Jag borde också ha förståelse för att i alla fall han tycker att det är viktigt och att han upplever det som om jag negligerar honom. MEN, va fan! Det gick inte idag. I början verkade han som en vettig person som man kunde prata med så att han fårstår, men det slutade vädigt frustrerande.
2: Totalt sett var det inte så mycket o göra idag, men det kom "stötvis" med mycket samtal. Det gjorde att jag tog ett 112-samtal fått ligga i drygt en minut (ska besvaras inom 17 sek). Mannen som ringde började med o säga "Ja, nu var det så dags o svara". Jag försökte hålla mig lugn o svarade "visst... du ringer på hundratolv, vad är det som händer". Han sa "ni tog lång tid på er att svara". Jag sa, "tala om vad som händer eller så avslutar jag samtalet" (det var fler samtal i kö). Då började han lite slött "öhh, jo. Det är så att...", och då råkade samtalet brytas... He, he... Ooops! Det var faktist inte mitt fel. Jag vet inte vad som hände, men jag undrar vad han tänkte...
3: En man berättade att två av hans grannar tvättade bilen med avfettningsmedel. Det är ju inte tillåtet, men inte särskilt prioriterat. Alla patrullerna var upptagna i det området och det var ju knappast någon idé med och skicka en bil senare för då hade de ju troligen tvättat färdigt sina bilar. Jag frågade honom om han hade sagt till dem att inte göra så och då sa han "nä, de blir så tjuriga då". Ok, sa jag, men jag skickar inte någon polisbil till dig för detta och så avslutades samtalet. Jag var nog kanske lite mer brysk i tonen än vad jag hade varit i vanliga fall, men det var så många saker som frustrerade mig idag.
Då var det riktigt skönt med en intensiv joggingrunda efter jobbet!

torsdag 6 november 2008

Vårdcentral, utvecklingssamtal och bio

Bond var så bra som jag hoppades på. Jag ger den till och med en 4 i betyg. :-) Mycket snabb action, fräck regi, bra musik och roliga paralleller till de tidigare filmerna. En typisk Bondfilm, fast ändå inte. Oftast har jag inte bekymmer med ljudet på biograferna, men ikväll var volymen riktigt hög och jag fick ont i öronen av det.

Det blev en tidig dag idag också. Det var ytterligare en dags besök på vårdcentral. Idag skulle vi bara få gå bredvid en läkare och få träffa lite patienter, men hade lite otur. De första två inbokade patienterna kom inte och den tredje ville träffa läkaren själv. Det resulterade i att jag bara fick träffa totalt 3 patienter. En som behövde hjälp med eksem, en som hade halsinfektion och den siste hade fått förändring runt cornea och var orolig för att han skulle bli synskadad.
En ganska stillsam dag. Det var rätt skönt för jag var trött idag av att ha jobbat de senaste dygnen...

Vi hade utvecklingssamtal för dottern på eftermiddagen också. Hmm... oftast tycker jag att det är plågsamt trist och tramsigt. Dottern är duktig i skolan, sköter sig som hon ska och gör sina läxor (för det mesta) och är väldigt duktig hemma när vi motiverar henne tillräckligt. Därför känns det tramsigt och krystat på utvecklingssamtalen. Man ska alltid hitta något som behöver utvecklas eller förbättras. Visst är det är bra och driva på barnen lite extra ibland för att förmå dem och prestera ännu bättre, men jag hade helst sluppit vara med på utvecklingssamtal om det gått.

Jag har fått en riktigt "hang up" på Brittneys nya låt "Womanizer". Den låten har gått om och om igen på min spelare de senaste dygnen. Jag är sån som verkligen lyssnar sönder låtar tills jag inte tål dem längre. :-)

Struligt kvällspass och längtan till studier.

Jag har jobbat under kvällen och kom hem vid 23.30-tiden. Nu har jag druckit några glas vin och det känns hur skönt som helst. Det är kortare ledighet efter detta "bytet" eftersom jag ska jobba två dagspass inpå varandra i helgen.

Kvällen var väl hyfsat lugn i sig och vi var faktiskt extra mycket personal på ledningscentralen under kvällen. Men datasystemen uppdaterades av teknikerpersonal och det medförde att hela kvällen blev hysteriskt rörig... Landet är ju på väg att införa nya radiosystem för polisen, räddningstjänsten, sjöräddningen mm. och det var lite förberedelse inför det nya radiosystemet, men det verkade inte vara provkört tidigare och vi upptäckte under kvällen varefter de olika arbetsstationerna blev uppdaterade att bl.a. ljudöverföringarna blev katastrofalt dåliga. Det ska nog gå lätt att fixa, men det är riktigt dåligt att systemet inte testats tillräckligt väl innan det genomförs. Innan problemet är korrigerat kan det innebära riktigt allvarliga konsekvenser för både polispersonal såväl allmänhet som behöver hjälp. Kan inte vi som ledningscentral förstå/höra vad som sägs eller de ute i polisbilarna höra vad vi säger blir det riktigt illa i akuta situationer när det behöver gå fort...
Ja, ja.. de löser väl problemet snart, men det var jobbigt under kvällen i alla fall och därför känns det riktigt skönt och sitta i mörkret hemma och dricka några glas vin och bara relaxa.

Imorgon ska jag ha ett nytt besök på vårdcentralen. Så då blir det hyfsat tidigt imorgon också... gäsp! Det besök som min grupp ska göra imorgon hade egentligen planerats för slutet av november, men handledaren kunde inte då så det blev flyttat till imorgon. Imorgon ska vi ha inledande samtal med patienter och därefter ge en resumé till den behandlande läkaren. Den här formen av "intervjusituation" känner jag mig väldigt hemma med. Det är inte någon utmaning för mig att samtala med patienter och därför hoppas jag på att få några personer med lite mer komplicerade åkommor så att man behöver tänka efter lite.... Inte för att jag har nått tillräckligt långt för att ens kunna spekulera i några diagnoser, men det blir hur som helst en intressantare diskussion med läkaren efter det att besöket är klart.
Problem som jag ställs inför är att jag är äldre, känner mig ganska självsäker och är mycket ivrig i lärande situationen och som gärna vill agera. Detta kan göra att de läkare som jag ska vid sidan av, känner sig mer utmanade av mig i jämförelse med mina klasskamrater. Detta är något jag har funderat på tidigare. Jag vill inte hamna i facket "besvärlig student som tar överhanden".
Själv vet jag att jag har tillräcklig självkännedom för att inte hamna i en situation där jag skulle ställa diagnos och ge råd till en patient, men hur ska den behandlande läkaren som jag går bredvid veta det? Igår kände jag lite vibbar från en av läkarna. Jag har full förståelse för att hon var orolig för att det inte skulle bli bra för patienten och jag kan tänka mig in i situationen som handledare själv och jag vet att det är krävande. Jag har ett mycket stort intresse för medicin och särskilt när det gäller gåtor som behöver lösas. Jag vill inte kväsa den driftighet som det medför och samtidigt vill jag att den behandlande läkaren inte ska känna sig allt för utmanad. Det är en ekvation som är svår att lösa. :)

Just nu känns det som om hjärnan ruttnar av att jobba skift (och i synnerhet pga. att jobba på ledningscentralen), men jag väntar på att få handledning i min forskarutbildning och då får vi se hur det går (hjärnan kanske har ruttnat!? He, he... ).
Det är bestämt att jag ska skriva något om patienter som behandlas för sin aggression genom att medicineras med benzo. När jag gör en sökning på detta intressanta område får jag ca 650 träffar. :) Inte en chans att jag ens hinner skumma igenom alla dom, så jag får begränsa det lite till. Orsaker och former av aggression är ett stort fält bara det i sig. Undrar om jag kommer hitta skillnader i betydelsen av medicinsk behandling beroende på olika former av aggression? Det kanske t.o.m. kan vara negativt i vissa situationer?

Mmmm... nu har vinet gjort mig skönt trött och avslappnad så det är dags och lägga sig...

onsdag 5 november 2008

Presidentval

Jag med de flesta andra är nog glada över valresultatet i USA. Frågan är bara hur stor förändring som detta kommer ge.

tisdag 4 november 2008

Övning på att vara läkare...

Idag var jag på besök på vårdcentral. Det ingår i utbildningen att besöka vårdcentral för att träffa patienter och se hur sjukvårdsapparaten fungerar. Handledaren vid vårdcentralen som tar hand om mig och min grupp är riktigt trevlig och sympatisk. Hon gick igenom de vanligaste formerna av status som läkare tar på patienter. Man behöver lära sig att hantera läkarens olika verktyg som stetoskop, lampa och spatel. :)
Det är inte det svåraste man gör som läkare, men det är skönt och få känna lite på det. Leka lite och göra misstagen på klasskamraterna istället för patienterna...
Först fick vi lyssna lite på hjärtat och lära oss om var och hur stetoskopet ska placeras. Det krävs en hel del övning för att kunna urskilja olika klaffljud eller avvikelser i hjärtat. Kände efter pulsar i handled, hals, ankel och fot. Därefter lyssnade vi på lungorna. Kollade i mun och hals. Tittade i öronen och till sist använde vi "doppler" för att undersöka pulsationer i foten.

De här besöken är obligatoriska och inte något som jag kunde göra samtidigt som jag läste dubbelt i våras, så därför får jag göra dem nu. Jag ska jobba i natt igen, så även om jag är väldigt trött nu så känns det skönt att träffa klasskamraterna igen och "känna lite" på skolan igen. :)

söndag 2 november 2008

Ännu en vecka till ända....

Det är nedräkning som gäller nu. Jag längtar till och få komma ut i polisbilen igen. Ska jobba dag imorgon. Turligt nog så jobbade jag inte under helgen. Det brukar vara väldigt mycket och göra på veckor när ungdomar är lediga från skolan.
Hustrun var på en rolig fest i fredags medan jag stannade hemma med sonen och kollade på Sagan om ringen (ext. version). Det var första gången han fått se den och han blev både förtjust och skrämd. (Hade glömt en del av överraskningsmomenten i filmen...)

James Bond på tv nu. Klyschorna haglar. :)
Ska gå och se nya bondfilmen i veckan som kommer. Har ganska höga förväntingar på den. Tyckte nämligen att förra filmen var rätt bra.

Jag har lite skuldkänslor för att jag ängnat större delen av helgen åt tv och film istället för att söka fram artiklar och läsa. Nu kan jag inte skylla på att jag måste koppla av ibland, för nu har det bara varit jobb och hem en tid istället för dubbelplugg. Men, men... Det känns som om att jobba skift får hjärnan o ruttna. Inget fastnar och det är omöjligt och lära sig något nytt. Det kanske inte hjälper att när jag väl är ledig så sitter jag uppe halva nätterna och kollar på film och tv... :)