tisdag 1 december 2009

Skön sömn och forskning

I helgen jobbade jag dagspass både lördag och söndag. De var bägge väldigt lugna med ganska lite att göra. Men jag jobbade också natten mot måndagen med en hel del att göra som olovliga körningar, narkotikabrott, inbrott med mera.
På måndag förmiddagen var det föreläsningar jag fått rekommenderat att gå på för att de skulle vara bra, så jag valde att gå direkt från jobbet till skolan. Det var länge sedan jag inte sov direkt efter ett nattpass. Det gick förvånansvärt bra trots allt. Jag somnade bara till lite emellanåt när föreläsningstakten gick ned. Och det var faktiskt en bra föreläsning och jag är glad att jag gick trots att jag var så trött.

När jag kom hem sov jag först 5 timmar och sedan gick jag och lade mig och sov 12 timmar till över natten. Det var riktigt gött och få de 17 timmarna, men jag känner mig otroligt nog fortfarande trött. Nu blir det inte mer jobb förrän på lördag i alla fall.
På torsdag blir det lab och på fredag seminarium, så det är en del obligatoriska moment i skolan denna veckan istället...


Forskning
Idag var första dagen på länge som jag ägnat en tanke åt forskningen. Vi hade först ett forskargruppmöte som inte var särskilt givande och jag kände att det kanske hade varit bättre spenderad tid om jag pluggat infektion istället... men jag fick leda en diskussion kring begreppet aggressivitet.
Gruppen består av lite olika "kunskapsdomäner". Vi har psykologer/beteendevetare, statistiker, juridikfilosof, professor i teoretisk filosofi, psykiatriker med flera som gör att alla kan göra sina egna små intressanta inlägg från sin egen synvinkel.

Aggressivitet:
- Det saknas en gemensam klar definition för aggression. Den varierar något beroende på vetenskapsdisciplin.
"aggression
(latin aggre´ssio 'angrepp', 'anfall', av aggre´dior 'angripa', 'anfalla'):
- inom
biologin de olika beteenden varmed en individ eller grupp av individer med våld eller hot om våld förhindrar eller försöker förhindra att en annan individ eller grupp av individer får möjlighet att utnyttja en viss, av båda parter eftertraktad resurs som inte räcker åt båda. Konflikten kan gälla t.ex. sexualpartner, föda, revir eller boplats eller kan vara en uppgörelse om status. Aggressiva beteenden kan bestå av synliga, akustiska, kemiska eller andra signaler, som ofta är starkt ritualiserade. [NE]
- i psykologin: beteende eller reaktion som har till syfte att tillfoga en annan individ (eller "individersättning") skada eller obehag. [NE]
- De center i hjärnan som aktiveras vid aggressivt beteende ligger i mycket nära anslutning till belöningssystemen. Man har visat att aggressivt beteende ger en tillfresställelse/belöning.
- Det fyrningsmönster och singalsystem som aktiveras vid rädsla är mycket lik den som aktiveras vid aggressivt beteende.
- Människors aggressivitet kan delas in i emotionell (het) aggressivitet och instrumentell aggressivitet. Instrumentell aggressivitet saknar emotionell komponent (föregående provokation) och är bara ett sätt att uppnå något eftertraktat som t.ex. status i socialt sammanhang.

Ondska
- önskan att orsaka sina medmänniskor (andligt) lidande. [NE]
Det är svårt att inom psykiatrin tala om begreppet ondska. De flesta av oss i gruppen är av åsikten att, för att något skall klassas som ondska, behöver personen ha en klar avsikt att åsamka lidande (intentionalitet), förstå att det orsakar smärta/lidande (insikt) och kunnat handlat på ett annat alternativt sätt (kontroll/förmåga). Dessa är var och en svåra begrepp att reda ut och förklara på ett djupare filosofiskt plan vad de egentligen innebär. De som hamnar inom psykiatrin har alla svårigheter med antingen sin verklighetsuppfattning eller att kontrollera sitt beteende. Därför kan man egentligen inte kalla dessa människors handlingar för onda.

söndag 29 november 2009

Tröttsamt

Ett kroniskt tillstånd av trötthet har lägrat sig hos mig. Det strömmar en enorm mängd upplevelser genom mitt huvud som jag inte hinner reflektera nämnvärt över. God planering och struktur behövs för att nödvändig tid inte skall gå till spillo. All tid planeras enligt en strikt plan med mycket lite utrymme för förseningar eller annat strul. Ofta blir det så att om något inte funkar som tänkt, så är det den lilla nödvändiga vilostunden som går bort.
En månad kvar innan livet kan gå tillbaka till ett tillstånd av lite mer överkomlig press.


Infektionsmedicin (TBC)
Under veckan som gått kände jag av att jag inte varit på några av de gruppdiskussioner och seminarier som visserligen inte varit obligatoriska, men tydligen väldigt nyttiga för en större förståelse.

I slutet av veckan hade vi en temadag om TBC som var oväntat givande. Jag har inte tidigare varit inläst på TB och inte förstått omfattningen på det hot som det egentligen innebär för de fattiga i världen. Den var uppdelad i en biomedicinsk beskrivning, en epidemiologisk del och om den klinisk handläggningen av TB. Den är egentligen inte särskilt smittsam, men har trots det en enorm spridning (ca 2 miljarder infekterade). Fattiga, undernärda, HIV-smittade och immunsvaga människor drabbas hårdast i sjukdomsförloppet.
Bakterien som kan ligga vilande i människokroppen i nästan en hel livstid och utvecklar tydligen väldigt lätt resistens mot antibiotika.
En av föreläsarna sa att man funnit totalresistenta stammar i Kina som ställer till stora problem där.
Än så länge är inte hotet särskilt stort i Sverige, men de resistenta stammarna sprider sig och förs vidare med latenta bärare.


Ordningspolisjobb
Igår var en ganska normal dag. Så som jag minns att de var när jag jobbade innan jag började på ledningscentralen. En nykterhetskontroll, två snatterier, fotpatrull på en av de större köpcentren i stan, ett falskt överfallslarm och en transport av en intagen för LVM (Lagen om Vård av Missbrukare). Inget uppseendeväckande, men på det hela en ganska trevlig dag.

Det har inte riktigt dragit igång än, men så snart julhandeln är igång så ökar antalet snattare till tre gånger så många mot normalt. Det är otroligt att man låter så stora resurser gå åt till en sådan enkel grej som snatteri om man jämför med parkeringsärenden eller tjuvåkning på buss. Det hade underlättat ganska mycket om butikskontrollanterna kunde skriva en anmälan eller böteslapp själva istället för att alltid behöva kalla in polisen. Vissa fall är väl självklart som vid minderåriga eller de som vägrar medverka. Samhällskostnaden för handläggningen av ett snatteri (säg runt 100 kr) är ca 1000 kr. Två polisers timlön plus åklagartid är inte billig. Men detta har varit upp länge bland chefer och det verkar inte som om man kan hitta någon enkel lösning som är säker för alla (man vill ju inte att någon ska få betala böter som inte begått brottet).