lördag 21 mars 2009

Polisen och försämrad service

Det är lördag och jag jobbar ett extra pass. Ett än så länge lugnt dagspass. Jag läser några av de informationsbrev som min chef skickar ut till personalen med jämna mellanrum och hör även hur kollegorna runt mig kommenterar vad han skrivit.
Chefens ledarskap är starkt ifrågasatt av många inom personalgruppen. Kritiken mot honom anser jag vara befogad men ibland kanske inte så nyanserad. Men idag så blev jag förvånad över hur plumpt han kan uttrycka sig. Han inledde med hur härligt det är när våren är på väg och fortsätter med att ta upp ett par av de mer negativa händelserna som hänt inom verksamheten och avslutar med en "käck" kommentar om att vi alla kommet klara detta bra ändå och att alla måste "dra sitt strå till stacken".
Vår avdelning är bara en i mängden av alla stora problem inom myndigheten. Pga. den ekonomiska situationen som landet och polisen hamnat i, så behövs stora nedskärningar. Det kan nog de flesta förstå. För min del handlar det mer om vilka prioriteringar och förslag på lösningar/förändringar som kommer från cheferna som är oförståeliga. Om de som bor i områdena runt i vår sköna stad visste hur det kortsiktiga ekonomiska tänkandet leder till snart obefintlig personlig service. Polisstationer stängs ned, personal flyttas om, inga nyanställningar, poliser sätts på att göra jobb som tidigare utförts av civilanställda osv.

Nu har jag kommit till insikt. Det är skönt att jag läser vidare. Jag inser att läkaryrket har sina problem inom landstingen osv. men att rörelsefriheten och alternativen är så mycket bättre. Jag tycker om valfriheten som det förhoppningsvis ger att läsa färdigt till läkare. Jag lämnar polisyrket mer och mer bakom mig för varje galet beslut som fattas av cheferna...

onsdag 18 mars 2009

Eftertentaförvirring, god tentaöl och bio...

Igår skrev jag tenta i anatomi, embryologi och utvecklingsbiologi. Den här tentan var nog den tenta som jag var minst förberedd på jämfört någon av de andra tentor jag skrivit innan på läkarprogrammet. Jag hade svårt att förmå mig till och plugga i början av terminen och det straffade sig på slutet när det blev för mycket på en gång. Om de är snälla i sin rättning så ska det nog gå, men är de hårda så är jag säker på att det blir en omtenta. Tre veckor till innan jag vet definitivt...
Det var en intensiv tenta (100 poäng totalt o de flesta var "3 poängare") och jag skrev och ritade konstant mellan klockan 9 och 13.20 innan jag kunde pausa för att äta en bit. Jag var riktigt tom i huvudet efter det. Ibland så brukar jag kunna kolla igenom tentan en gång till för att kanske lägga till någon grej som kan ge något poäng till, men igår var det helt stopp.

Vi var några stycken som gick och lunchade tillsammans och det blev det sedvanliga "eftertentasnacket". Det är skönt och prata av sig, men samtidigt så kändes det mer och mer som om jag gett fel svar. Jag vet inte om det berodde på "eftertentaförvirring", men denna gången hade jag nog kunnat vara utan det bekymret.

Jag gick faktiskt på bio själv för första gången på riktigt länge. Förr gick jag ganska ofta själv på bio. Det är så skönt att bara sitta själv och vara helt försjunken i filmen (även om det är trevligt med sällskap också). Jag såg "Watchmen". En film i min smak. Grabbig, brutal, skruvad humor och med djupa filosofiska inslag. :)

På kvällen (efter att jag sett filmen) träffades vi flera stycken från klassen och tog några öl på puben. Det var riktigt trevligt. Det blev inte så sen kväll vilket var skönt eftersom nästa kurs (Patologi) började idag. Min handledare hörde av sig i förrgår också och sa att han ville ha min hjälp i slutet av veckan, så det blir inte så mycket rast och vila som jag kanske hoppades på att få efter tentaplugget... Men... Det är bara och köra på.
Patologikursen verkar vara strukturerad och välordnad (nästan så att faktakunskaperna blir lite serverade) . Det passar mig bra just nu, så det bådar gott för vårens tentaplugg!

Trailer för Watchmen: