lördag 20 december 2008

Missat tentatillfälle

Ännu en dag på ledningscentralen. Fick besked idag om att det kanske inte blir flytt till radiobil i februari heller. Myndigheten är i ekonomisk knipa plus att det är allvarlig personalbrist på ledningscentralen, så de ska göra en särskild utredning innan de fattar definitivt beslut.

Vi var precis "jämt skägg" idag, dvs. det fanns ingen möjlighet för mig att gå tidigare eftersom vi skulle blivit underbemannade om jag gick. Det medförde att jag inte kom i tid till tentalokalen. Jag tänkte att det skulle vara okej o komma lite sent till logikskrivningen, men dörrarna var låsta och det var inte någon som kom ut på en riktigt lång stund så då kunde jag inte komma in.
Jahopp! Plötsligt fick man ju massor av tid o plugga till omtentan... Yeah right!? :)

fredag 19 december 2008

Lugn fredag...

Ansträngningen blev lite för stor i alla fall. Jag skulle läsa in mig på en omständlig text om utvecklingen av grodägg som parallell till den tidiga utvecklingen av människoembryon. Jag kunde inte förmå mig att läsa igenom hela den texten från igår till idag. (Av olika skäl fick jag inte texten som skulle läsas in förrän i onsdags och den dagen jobbade jag, så då blev det inget läst).
Jag räknade egentligen med att det skulle bli den typ av gruppdiskussion/seminarie som vi hade under fysiologikursen, men det blev snarare som muntligt förhör utifrån ett antal instuderingsfrågor. Hur som helst, så satt jag med som en snyltare medan de andra försökte svara på frågorna så gott de kunde. Det var faktiskt första gången som jag var helt oinläst inför en gruppövning. Ja, ja... jag fick lärt mig en del idag i alla fall tack vare de andra i gruppen. :)
Efter gruppövningen, så hade vi en enklare lab där vi kollade på musembryon. Det var en avslappnad lab med några få frågor som skulle besvaras. Det var verkligen skönt att det inte var så krävande.
Snart startar mitt juluppehåll också. Först så ska jag bara jobba både lördag och söndag dagspass. (Sedan dröjer det ända till nästa söndag innan nästa gång och då jag ska "jobba igen" ett pass som jag tidigare bytt bort).

Har försökt läsa in logiken som jag har prov på imorgon eftermiddag, men det har inte gått så bra. Jag är trött och saknar motivationen att tvinga mig och läsa. Därför så bestämde jag mig för att vila middag istället (somnade som en stock) och därefter gick jag på bio med hustrun utan barn första gången på länge. Vi såg "The day the earth stood still". Omdömet var väl ganska rättvisande får jag säga.

Så det har inte varit så särskilt produktiv dag, men väldigt skön.


Innan jag åkte hem från skolan idag, så stannade jag till och köpte en gran som hustrun och barnen pyntade så fint nu på kvällen.
:)

onsdag 17 december 2008

Granskning av läkarstudenter?

Igår var en dag fylld av filosofi. Först föreläsning om Wittgenstein och hans senare skrifter och senare på eftermiddagen den sista föreläsningen i logik innan tentan på lördag.
På eftermiddagen var jag med på forskningsgruppens veckomöte. Det var trevligt för nu känns det som om jag börjar få grepp om hur gruppen arbetar och fungerar. Dessutom uppstod lättsamma och roliga diskussioner bl.a. kring risk, riskfaktorer, riskbedömning och hur man hanterar risker.
På kvällen efter det att jag kom hem från mötet (typ halv åtta) bakade jag en tryffeltårta som jag ska bjuda chefen och turlaget på som plåster på såren för att jag strulat så med arbetstiderna den sista tiden. De brukar uppskatta mina tårtor, så jag får hoppas att de gör det idag också!
Min deltidstjänst började igår, så jag slapp och jobba natten inatt. Såå, skönt!! :)

Idag så läste jag om läkaren som dömdes för våldtäkt och misshandel av sin son under tiden som han läste till läkare och därefter läste färdigt och praktiserar idag i västsverige. Det har ju skett några uppmärksammade fall kring olämpliga läkarstudenter som t.ex. mördaren på KI. Polishögskolan räknas ju inte in i universitetssfären och lyder istället in under RPS och har därför möjlighet att tillämpa andra regler och kontrollsystem på sina studenter. Där tillämpas t.ex. lämplighetsprövning/särskild granskning, vilket innebär att studieledningen håller 'ett extra öga' på den student som aktualiserats i något sammanhang. Detta systemet är inte särskilt objektivt och heller inte så mycket effektivare än något annat. Det visar ju bl.a. de uppmärksammade fallen av polisstudenter som begått vapenbrott, misshandel, prostituerat sig "för att få extra inkomst" osv. Men där har de i alla fall möjlighet att peka på de etiska eller moraliska brott som en student kan ha gjort och därefter avskilja från utbildnigen.
Detta är något som även bör tillämpas på läkarutbildninen, vilket de två exemplen ovan så tydligt visar.

Ikväll är det jobb igen, men först ska jag plugga en massa logik och läsa om stamceller m.m. Phew! Just nu känns det som om jag tagit mig lite vatten över huvudet... Hoppas jag orkar med de sista dagarna innan juluppehållet.

måndag 15 december 2008

Helgaktiviteter

Efter ännu en mycket intressant dag, så åkte jag med tåget hem och jobbade på fredag kvällen. Ovanligt lugnt faktiskt för och vara kvällen innan Lucia. Ännu lugnare idag. Jag hade snarare förväntat mig hysterisk rush med rattfyllon, trafikolyckor och misshandlar. Skönt att juletiden också kan innebära att folk tar det lugnt istället. :)

På lördags eftermiddagen lyssnade jag på dottern som sjöng i kyrkokören. Hon är väldigt talangfull, men också ganska "up-tight". Hon skäms väldans mycket om det är någon i kören som sjunger fel eller falskt.
I övrigt var lördagen lugn och skön. Hustrun var hos barndomsvän på födelsedagsfest och dottern nattade över hos kompis, så då var det bara sonen och jag hemma. Vi åt en massa godis, kakor, julmust och kollade på Harry Potter på tv:n.

Söndagen ägnades hela dagen åt att städa, vilket verkligen behövdes. Papper, brev, skräp överallt och dammråttor som var riktigt feta o sprang runt hörnen. Blä! Jag har alltid behövt lite extra motivation för att göra sådant som jag tycker är tråkigt och igår skulle vi få besök av en klasskompis till hustrun och hennes pojkvän. Och då måste det ju vara städat! :)

Först grundade jag med ett par öl tillsammans med en kompis på en av mina favoritpubar innan klasskompisen skulle komma.
Eftersom jag städade lägenheten så tog hustrun ansvaret för maten. Det blev först "Isad hjortronglögg med mördegsinbakad ädelsost som rullats i pepparkakssmulor". Glöggen var mumsig, men jag var lite mer skeptisk till den mördegsinbakade ädelosten. Till efterrätt hade jag gjort Créme Brulé som blev extremt god. (Jag älskar godis och efterrätter). Efter all mat, vin, öl, chips och choklad hade jag svårt och sova för att jag mådde så illa.
He, he... "som man bäddar får man ligga" heter det väl...

Jag jobbade under dagen idag med. Deltidstjänsten startar imorgon. Det var en viktig föreläsning idag som jag inte ville missa, så det blev nästan pinsamt när jag frågade chefen igen om jag kunde ta ledigt ett par timmar för att gå på den. Jag har bytt pass, sökt semester, varit sjukskriven och så vidare... I alla fall så gick det faktiskt bra idag ändå. Vi var 'gott om folk' idag plus att det var väldigt lugnt (vilket man egentligen aldrig kan vara säker på eftersom i nästa stund kan en särskild händelse dra igång), så det gick bra idag också. :)

Idag hade vi genomgång av Drosophila Melanogaster (fruktflugan) och dess utvecklingssteg. Framförallt handlade det om utvecklingen, men också om dess fördelar vid t.ex. genforskning.

Oj, vad trötta alla var idag. Engagemanget i lektionen var inte som jag upplevt att den varit tidigare. Jag var riktigt trött själv också efter nattens dåliga sömn, så det kändes verkligen att det bara är några dagar kvar till jullovet.

Innan lektionen var slut, så var jag tvungen o åka tillbaka till jobbet försöka hålla mig vaken till avlösningen kom kl 15.30.

Än är inte dagen slut. Nu ska jag plugga logik och läsa instuderingsartiklar kring genetik/stamceller under kvällen.
Logiktentan är på lördag och jag har inte hunnit öva tillräckligt. Jag gillar och plugga under press, men hatar och vara ute i 11:e timmen...

Dottern sitter brevid o pysslar medans jag bloggar. Hon har gjort figurer av det röda vaxet som sitter runt julosten.
:)