fredag 26 december 2008

Om hjärnan

Hittade en kul sida om hjärnan.

torsdag 25 december 2008

Referensartikelstudier och om våldsbrott

Nu har jag suttit och sökt artiklar hela dagen och är ganska trött. Måste bara blogga lite också. :)

Det är ganska tidsödande att leta lämpliga artiklar för ett visst ämne. Jag har gjort det tidigare i samband med psykologistudier, men inte i den omfattningen som idag. Phew! Det blir till och sitta hela dagen imorgon och på lördag också.

Sjuk person eller sjuka handlingar. Går de att skilja åt?
Är man per definition psyksjuk om man begår våldsbrott? Inte om man menar sjuk på så sätt att man kan ställa en diagnos på alla som någon gång begått ett våldsbrott. Men o andra sidan är det inte helt säkert att man kan ställa diagnos på någon som begått bestialiska våldsbrott heller och då blir det lätt att man tittar på handlingen och säger "han (hon) måste ha varit sjuk som gjort sådär". Sjukt i dagligt tal, men inte sjukt i medicinska termer. Om någon inte besväras av sina egna tankar och föreställningar och fungerar hyfsat väl i de flesta sociala sammanhang, är man då sjuk bara för att man utför handlingar som tycks sakna syfte och mening?
De flesta seriemördare/serievåldtäktsmän hamnar i denna kategori även om den sociala interaktionen kan starkt variera i kvalité. Som exempel kan man ta "Hagamannen" som på ett mycket brutalt sätt överföll och våldtog kvinnor i Umeå. Han hade familj och jobb och ansågs funger ganska väl (är tyvärr inte inläst på hans psykiska profil). Han fick tydligen total frigörelse av alla hämningar då han drack alkohol och det var då han begick sina brott. Detta ställde också till det vid profileringen av den tänkta gärningsmannen.
Lyckligtvis greps han ju innan någon dog, men det var ju bara tillfälliga omständigheter som gjorde att 2 av offren inte omkom. Vad är sjukt eller Vem är sjuk?

Hälsa och träning
Imorgon ska jag börja äta nyttigt och starta ett nytt träningsschema. Jag har inte vågat väga mig än för jag vill inte veta hur mycket jag väger... Men imorgon ska det ske! Funderar på om jag ska tala om hur mycket jag väger här på bloggen? Det blir ju ytterligare en morot att klara min målvikt om jag skriver om det här också. Ja, ja... Får se hur jag gör.

Juldagen

Har haft en riktigt skön julafton med bara familjen. Igår åt vi god mat, fick bra julklappar och barnen var mycket glada och nöjda.

Gjorde personlighetstestet som Dr Jollan la ut på sin blogg häromdagen. He, he... Jag fick Polis och Patolog som de högst (först) angivna yrkesalternativen.
Jomenvisst... Patolog är väl inte något som jag är så sugen på, men akutläkare (anestesi) möjligen?

Idag sitter jag och söker referenser för tillräknelighetsbegreppet.

Har bara varit ute och fångat lite sol och kall luft mitt på dagen idag på en långpromenad. Skönt!

Ska nog sitta resten av dagen med referenserna.

Ha de!

tisdag 23 december 2008

Dagen innan julafton

Idag känns det skönt! Igår gjorde jag först lite ärenden på stan (skitjobbigt med allt folk) och sedan hade jag ett nytt möte med min handledare. Han blev ganska försenad för att han skulle på patientbesök, men då passade jag på att botanisera i forskargruppens egna lilla bibliotek. Det var svårt och välja, så det blev typ 6 st böcker i något större storlek. Det vore kul om jag hann läsa igenom det mesta, men det är väl lite väl optimistiskt. :)
Mötet blev väldigt produktivt. Jag bidrar till ett projekt om tillräknelighetsbegreppet som jag troligtvis kommer (efter lite omarbetning) kunna använda för att tillgodoräkna mig 20-veckors arbetet på T10! Gött! Visserligen resulterar det i en massa krävande jobb även under julhelgen, men det är det värt.

Igår hämtade jag en lite äldre dator från min far som dottern ska få imorgon. Ännu en dator att jobba med... Phew! Hoppas att det inte tar alltför lång tid för det är vad jag ska försöka hinna med ikväll.

Idag åkte hustrun och jag in på stan igen för att köpa de sista julklapparna och julmaten. Det gick oväntat lätt. :)

Nu ska kvällen ägnas åt att göra chokladtryfflar, dricka gott vin, ominstallera dator, slå in julklappar, äta god fisk till middag och mysa med familjen.

Hoppas ni får det lika bra som jag!
:)

söndag 21 december 2008

Lycka över jullov och hopp om förbättrad hälsa

Idag är jag glad! Först och främst så är det pga. att mitt jullov startar nu. Den enda inbokade tiden den närmsta tiden är handledarmöte imorgon, annars är jag ledig i en hel vecka. Det ska bli så skönt att äntligen styra över min egen tid igen. Även om jag har lov så innebär det i och för sig inte att jag är sysslolös.
Andra anledningen till att jag är så glad idag är att jag klarade av kompetensskjutningen för mitt tjänstevapen under morgonen. Det hade blivit väldigt jobbigt om jag inte fått det gjort idag. Det har skjutits fram så många gånger nu så jag höll på och bli sjukt trött på att personalsituationen inte tillåter någon annan verksamhet än just driften av kärnverksamheten.

Förbättra hälsan
Jag har skött mig väldigt illa under hösten. Bara ätit en massa skräp. Godis i mängder, gräddsåser och snabbmat. Jag mår dåligt och har blivit fetare än jag någonsin varit tidigare. Nu får det vara slut på det!
Jag har slagit ett vad med dottern som jag bara måste hålla. Jag ska gå ner minst 5 kg och bli så vältränad som jag var för ca 1½ år sedan, annars är jag tvungen och hålla hennes rum städat de följande 3 månaderna efter april. Det får bara inte hända!! :-)
Jag behöver inte ha särskilt mycket disciplin för att plugga. Det faller sig liksom naturligt för att jag tycker det är så spännande och intressant, men det har blivit allt svårare att ta han om mig själv och hälsan. Tidigare tyckte jag inte att det var så jobbigt att sticka ut o springa eller ta ett styrkepass, men nu är motståndet stort.
Största utmaningen när man ska få ordning på sitt liv igen är att hitta ett schema som funkar. Man ska inte vara för hård, men heller inte för soft för då får man ju ingen effekt Jag måste ha rutiner som funkar för att inte tappa motivationen. För varje missat träningspass eller genomgången godisfrossa blir det svårare att hitta motivationen igen.

På annandagen så ska jag sätta igång. Jag behöver några dagar för att ladda upp och för att sätta upp ett bra schema med regler som tillräckligt flexibla för att kunna genomföra. Jag älskar mat och olika smakupplevelser, så det blir ytterligare en utmaning att fixa nyårsafton med god mat utan massa fett.

Någon som ska hänga på?

Jag är så trött så att jag känner mig ungefär lika smart som Homer Simpson just nu.

Nu ska försöka förmå mig att laga lite middag. Kyckling och ris blir det idag...



Anna Ternheim