onsdag 9 september 2009

Konsultationskunskap

Början av veckan handlade om att ta olika status. Föreläsning om hjärta, lungor, buk, allmäntillstånd, neurostatus och så vidare.

Igår kände jag mig riktigt hängig, så jag orkade inte vara med på alla föreläsningar. Det som är riktigt jobbigt med denna kursen är att det mesta av den är obligatorisk. Det är förståeligt eftersom det är svårt att ta igen på annat sätt, men ändå. Nu känner jag mig dålig. Ont i kroppen, lite frossa, svettas, ont i halsen och rethosta. Man kan ju fundera på om det är svininfluensan jag fått...

Idag så hade vi vår första av sex dagars placering på vårdcentral. Obligatorisk närvaro. Jag hade ingen aning om hur min handledare skulle reagera på att jag uppvisade influensasymtom, men jag bestämde mig för att gå idag i alla fall.

Det var en riktigt bra dag. Handledaren var hur cool som helst. Hon hetsade inte upp sig över särskilt många saker och hade gott om självdistans. Hon bara föreslog att jag skulle proppa i mig några värktabletter och sprita händerna noga så var det bara o hänga på idag.
Dagen gick ut på att öva integrerad status och hålla inledande samtal (anamnes) med en patient samtidigt som vi blev inspelade på video.

Vi är fyra stycken i gruppen och vi hann med en patient var. Vi hade patienter med verkligen olika bekymmer och personligheter. En ung kvinna som nyligen fått barn och hade återkommande depression och kraftig PMS, en äldre dam med kraftig magkatarr (troligen orsakad av psykiska problem), en medelålders invandrarkvinna (med stora språksvårigheter utan tolk) som hade öroninflammation och en äldre man med reumatisk smärta och svårigheter att sova på natten.

På eftermiddagen gick vi igenom videofilmerna och granskade vad vi gjort bra och vad vi kunde gjort bättre. Kritiken som delades runt bland oss följde en specifikt utarbetad mall för att vara så konstruktiv som möjgligt.

Jag känner mig helt utpratad idag. Jag är vältränad i samtal och intervju, så det kändes skönt att dels få det bekräftat men att också att få lite goda råd från handledaren för att ytterligare förbättra.

Under de närmsta dagarna ska vi stegvis utöka anamnesen och statustagningen till att inkludera fler moment.
Hoppas att jag känner mig bättre snart, för det är rätt tungt att hålla igång en hel dag på det här sättet även om det inte är fysiskt krävande.

måndag 7 september 2009

Genetik, konsultationskunskap och en massa festande

Det var länge sedan jag gjorde något inlägg, men jag har faktiskt haft fullt upp och inte ro att sätta mig o blogga förrän idag. Det har i stort sett bara varit roliga och trevliga saker jag sysselsatt mig med. Födelsedagskalas (eget och andras), 2 veckor med genetik som avslutades med tenta i lördags, forskargruppsmöte ("kick-off"), Danmarksresa (på cykel), några timmar som anatomiamanuens och så vidare... Det är som vanligt. Har jag mycket att göra, så hittar jag på mer att göra. Jag kan inte förstå att jag håller på som jag gör... Nu är det äntligen ett par veckor av lugn och ro i alla fall (jämfört de senaste 4 veckorna).

Danmarksresa
Jag köpte en ny cykel till dottern och lånade brorsans cykel. Jag tycker egentligen inte om att cykla till vardags. Jag är alltid sent ute och måste skynda mig, och om jag cyklar så blir jag väldigt svettig vilket inte känns så trevligt. Sonen hade fått en ny cykel i födelsedagspresent i våras och hustrun hade köpte sig en ny i början av sommaren. Vi köpte cykelväskor som packades fulla och så tog vi oss till Fredrikshamn.

I Fredrikshamn tog vi tåget till Hjörring och cyklade därifrån till Blockhus (ca 4 mil). Det blåste väldigt mycket den dagen. En kraftig västlig vind som verkligen satte cykelmusklerna på prov. Barnen skötte sig exemplariskt och klagade bara minsta möjliga även om det var skitjobbigt. Jag fick cykla bredvid och knuffa på i uppförsbackarna. Efter ungefär 5 timmars restid med matpauser mm, så var vi äntligen framme. Vi hade hyrt en lägenhet som låg med utsikt över havet och hade ett litet badland. Njutningen att glida ned i bubbelbadet efter lite kvällsmat var obeskrivlig. Barnen fick nya krafter och lekte slut på de sista de hade.

Vädret blev bättre redan nästa dag och det blev en fantastisk resa resten av tiden. När vi var på Fårup sommerland hade vi 25 grader och sol. Vi hade hur kul som helst i åkatraktionerna och badlandet.

Resan tillbaka till Hjörring blev som en stilla cykeltur jämfört med resan därifrån. Det blåste en lätt sommarbris och var lagom varmt. Ett perfekt avslut på en skön semester.

Genetik
Vi går ju den nya "Bologna-anpassade" versionen av läkarprogrammet så vi fick bara två veckor genetik jämfört med de tidigare tre veckorna. Genetikdelen som ingått i ett gemensamt koncept tillsammans med utvecklingsbiologin tidigare har för det mesta fått dåliga utvärderingar och det kändes som om de tog i lite extra för att den skulle bli bättre. Obligatoriska föreläsningar, grupparbete, muntlig redovisning och tentamen i skrivningssal (3 tim) för att få 3 högskolepoäng genetik. Det skulle ha varit fullt tillräckligt om de valt något av det. Typ bara grupparbete o seminarium eller tenta.

Men annars har det varit en bra kurs. Genetiken känns som att den bara kommer bli viktigare och viktigare inom medicinen allteftersom kunskapen ökar. Än så länge är den förbehållen forskare och ett fåtal specialister.

Konsultationskunskap
I fredags började KK-kursen. Det är ju nu man känner att man verkligen lär sig att bli läkare. Hade en mycket bra föreläsare idag om missbruk och anamnes. Främst om alkohol eftersom det är det mest utbredda missbruksproblemet. Han var psykiatriker och hade för en tid sedan jobbat inom rättspsyk m.m. och nu forskade han på alkoholmissbruk och hur man fångar upp blivande missbrukare tidigt bl.a. Tyvärr var jag otroligt trött idag (var på kräftfest i lördags appropå alkoholmissbruk. he, he..), så jag hade svårt o koncentrera mig.

Jag känner mig lite krasslig idag o tror att jag är på väg att bli förkyld. Det är svårt att inte påverkas/fångas av hysterin kring svininfluensan. Sonen hade falsk krupp när han var liten och har allergiutlöst astma som är medicinbehandlad vilket innebär att han är en av de som räknas in i högriskgruppen.

Efter konsultationskunskapen kommer infektionskursen. Det verkar som en tuff, men riktigt bra kurs och nu vill jag bara komma igenom KKK:n för att få läsa om lite virus. :)

Jobba som radiobilspolis?
Nu verkar det som om jag äntligen kommer få jobba som ordningspolis igen. Men jag har längtat efter detta så länge att jag nog idealiserat ordningspolisjobbet lite för mycket för mitt eget bästa. Idag fick jag känna av det.

Det är flera som är kvar som jag jobbat med tidigare och det är ännu fler som sökt sig vidare till olika tjänster inom polisen. Idag jobbade den gruppen som jag ska börja jobba med i höst och jag var på besök på stationen för att tala med personalplaneraren. Jag fick ett ganska kyligt mottagande. De som var relativt nya och inte alls kände mig kan jag absolut förstå att de känner sig lite osäkra och avvaktande, men de som jag känner sedan tidigare var ganska avmätta. Mysko? Jag börjar få lite onda aningar och jag hoppas verkligen att de inte besannas.

När jag träffade personalplaneraren fick jag en än större chock. Han verkade vara i stort sett helt utbränd. Vi skulle tillsammans gå igenom mitt förslag till deltidsschema, men det blev bara fel. Han läste fel. Såg helt fel då han jämförde det jag skrivit med det som låg i datorn och det faktiska schema som min blivande arbetsgrupp hade. Han sa uppgivet "men du har ju gjort fel ju". Sa det upprepade gånger med eftertryck och emellanåt lutade sig tillbaka och sa "gu va jobbit". Jag kände mig väldigt dum och visste inte hur vi skulle gå vidare...

Till slut satte jag mig tillbaka och sa: "jag kan förstå att du tycker det känns jobbigt, men jag behöver lösa detta och jag vill göra det på ett så bra sätt som möjligt för dig. Vill du vara snäll och tala om för mig hur jag ska göra för att lösa detta på bästa sättet för oss båda".
Då förstod han hur illa han skött det och försökte sansa sig. Till slut fick han hjälp av en kollega som löste allt. Jag hade inte gjort några fel och det hela slutade bara med typ ett "jasså"?

Detta bådar inte gott...

Biobesök
Jag blev bjuden på bio förra veckan och såg Inglorius Bastards. He, he... Quentin är lika lysande galen som alltid. Jag gillade den!