onsdag 26 november 2008

Radiokommunikation och nya system

Det kommer bli ganska ont om tid och ork den närmsta tiden, men jag ska försöka skriva några rader då och då i alla fall.

Igår påbörjade jag en kortare utbildning i polisens nya radiosystem som kommer införas så småningom i hela landet. Verkar vara väldigt smidigt och lättarbetat för personalen som är ute på gatorna. Helt otroligt bra hörbarhet om man jämför med de gamla analoga systemen.

En konsekvens till är att ingen kan lyssna in på radiokommunikationen. Tidigare har journalister haft stor hjälp av att ha en scanner och lyssna till polisens radiokommunikation. Vissa fall har journalisterna varit framme samtidigt som polisen på en brottsplats! Nu kommer de behöva höra av sig till pressansvarig personal på polisen eller förlita sig på allmänhetens tips. Fördelar/nackdelar?

Största vinsten är nog att vi kan vara säkra på att inga kriminella organisationer eller proffsigare brottsgrupper kan lyssna av trafiken i samband med att de begår brott.

Trafiken är krypterad och den hoppar mellan frekvenser, så det skulle ställa mycket höga krav på tekniska utrustningen som ska försöka knäcka sig in på sändningarna.

Inga kommentarer: