tisdag 21 oktober 2008

Jobb och seminarier...

Idag hade vi utbildningsdag på jobbet. I normala fall brukar vi få någon föreläsning eller träna på utbildningsdagarna, men idag var det inget särskilt på programmet så jag fick sitta på larmcentralen som under en vanlig dag. Det var lite och göra och väldigt lugnt under förmiddagen, så det kändes rätt okej fast det inte blev någon "utbildningsdag" idag.
När man är "extrapersonal" som idag är det lätt och ta ledigt, vilket annars kan var svårt. Idag skulle jag vara ledig på eftermiddagen för att vara med på ett obligatoriskt seminarium om samtalet mellan läkare och patient.

Tyvärr har seminarier av det här slaget tendens att bli "klyschiga". Det är ett viktigt ämne eftersom det kan vara svårt att som student skapa sig en bild om vad som är viktigt i patientsamtalet. Själv anser jag mig vara vältränad i samtal genom att både ha gått kurs i samtalsmetodik och att stor del av polisyrket handlar om att samtala med människor (intervjua/förhöra).
Det handlade bland annat om hur första kontakten ser ut, vad man gör för att etablera förtroende, vad man bör tänka på för att få reda på vad det är patienten söker för, vad man bör göra för att minimera missförstånd och hur man ger "tunga besked". Men det är här som det blev en massa klyschor och floskler. Inte så illa så att man kände sig skriven på näsan, men det blev lite banalt. Det mesta som sades idag var sådant som grundas i "sunt förnuft", men inget om hur man gjorde rent konkret för att undvika fällorna som alla kan gå i. Dessutom kom bara två bra konkreta exempel på vad man kan använda för verbala uttryck för att driva samtal vidare.
1. Upprepa det sist sagda ordet för att bekräfta och driva på.
2. Resumé/sammanfattning för att undgå missförstånd.
Dessa är jättebra att ha med sig, men det finns så mycket mer man kan lära sig om samtal för att kunna driva det åt det håll man själv vill.

Inga kommentarer: